fredag 8 oktober 2010

ÄNTLIGEN!!

Artikel från dagens Barometern

Politiker ändrar sig efter protester
Nybro i dag 08:28

Regelverket för 15-timmarsbarnen luckras upp. Alla som vill ska nu få gå tre dagar i veckan i förskolan. Politikerna i barn- och utbildningsnämnden ändrar sig efter protester från föräldrar.

Alla barn har rätt att gå på förskolan 15 timmar i veckan, även om deras mammor och pappor inte jobbar. De kanske är arbetslösa eller hemma med syskon. I Nybro kommun har de flesta tvingats lämna barnen tre timmar varje förmiddag, alltså runt klockan 9-12 fem dagar i veckan.
Många föräldrar har varit kritiska eftersom det blir stökigt med så kort tid på förskolan och att ta hem barnen precis före lunch.
Det nya systemet innebär ökad valfrihet. Föräldrarna får välja när de vill ha sina barn på dagis, fem eller tre dagar. Det är inte fastställt att det behöver vara just klockan 9-14.
– Det är upp till föräldrar och rektor att komma överens, men visst är det bra för verksamheten om barnen kommer samma tid, säger Börje Slättman (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Ett skäl till de gamla reglerna var att man ville ha mindre barngrupper på eftermiddagen då barn som går heltid är trötta. Ett annat skäl till att barnen fick sluta före lunch var att minska kommunens kostnader för mat, men det är inte längre något problem.
– Det handlar inte om några jättesummor för varje enhet. Vi tar det inom de ramar vi har, säger Börje Slättman.
Alla barn har rätt till en viss tid planerad pedagogisk verksamhet, som ska förläggas så att 15-timmarsbarn kan delta. På Florans förskola har man därför lagt temaarbeten och liknande på förmiddagarna, berättar förskollärare Mattias Köppen.
– Det kommer bli annorlunda nu. Vi får anpassa oss, säger han.
Hur har föräldrarna du möter gillat att lämna barnen mellan frukost och lunch?
– En del tycker det har varit bra, medan andra tycker det har varit jobbigt med så kort tid.
Med de gamla reglerna hade endast de barn som bor på landsbygden rätt till fem timmar tre dagar i veckan.



Pia Olofsson
pia.olofsson@barometern.se
SKRIV UTDISKUTERA TIPSA



JAG SÄGER BARA ÄNTLIGEN, VA ÄR DET FÖR SKIT ATT DET BLEV DYRT MED MATEN?? VI BETALADE JU ÄNDÅ FULL TAXA?? IDIOTI!! EN STOR KLAPP PÅ AXELN TILL ALLA TAPPRA FÖRÄLDRAR SOM ENVIST HAR STÅTT PÅ SIG Å ORKAT "TJABBA", TACK!!
(men jag som bor i skogen har bara varit i detta 3h 2mån men jag tycker det har varit så orättvist.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar